Een persoonlijk verhaal van viroloog Marion Koopmans

In de laatste aflevering van het derde seizoen van de podcast “OmniTalks – Specialisten in de gezondheidszorg” is Marion Koopmans, hoogleraar Virologie aan het Erasmus MC, te gast. Ze spreekt met Daniëlle Friskes, Business Director Health and Biotech bij Omnicom PR Group, aan de hand van drie favoriete muziekfragmenten en attributen, over haar liefde voor kunst en fotografie, haar plotselinge BN’erschap en het boek dat haar zoon over haar schreef.

De lessen uit de pandemie

“We leven zoals we leven, we reizen, de wereld is één groot dorp. Dat heeft consequenties. Hoe gaan we daarmee om, hoe bereiden we ons daarop voor, hoe zorgen we ervoor dat de maatschappij daar weerbaarder in wordt.” Het minstreelachtige lied van de griotzanger Ali Farka Touré dat Marion als eerste fragment heeft gekozen, vertelt over tegenslagen in het leven. En over mogelijkheden om te gaan met onverwachte situaties die op je afkomen. Iets wat haar raakt. Want hoewel zij als viroloog de gedragingen van infectieziekten kent en de beginfase van de coronapandemie qua vraag herkende, was de schaal en de ontwrichting net zo impactvol voor haar als voor anderen. 

Marion doet al jaren onderzoek naar de overdracht van virussen van dieren op mensen. Voor haar rol bij het indammen van infectieziekten zika en ebola won ze verschillende prijzen. Tijdens de coronapandemie werd ze ineens bekend bij het grote publiek als lid van het Outbreak Management Teams.  Haar zoon, die opgroeide met verhalen over pandemieën aan de keukentafel, schreef een boek genaamd ‘Marion Koopmans. Viroloog in een veranderende wereld’. Naarmate de pandemie vorderde, had iedereen een andere kijk erop en daarmee een andere mening. Hieruit ontstond de behoefte om het uitgebreidere verhaal rondom infectieziekten te vertellen.

Fotograferen is observeren

Naast het bestrijden van infectieziekten heeft Marion een passie voor kunst. In haar eigen tijd fotografeert ze de dingen die haar aandacht vangen. Marion ontving het fotoboek ‘Pandemic’ tijdens een tentoonstelling in het Museum Hilversum. Hier zag Marion hoe kunst een verbindende factor kan zijn. Iedereen heeft iets met de pandemie, iedereen heeft pandemieverhalen en tijdens de tentoonstelling wisselden mensen deze met elkaar uit.

Kunst heeft zowel persoonlijk als professioneel een raakvlak voor haar, aangezien er grote parallellen tussen kunst en wetenschap zijn. Het experimenteren, onderzoeken en het aankaarten van belangrijke thema’s, ook als dat schurend is, speelt bij beide een rol. Dit laat het laatste fragment, uit een videokunstwerk van de Zuid-Afrikaanse William Kentridge, goed zien. Tijdens een bezoek aan Denemarken leerde ze hem kennen en werd ze geroerd door de mooie muziek en tegelijkertijd gruwelijke beelden van bodybags en mensen in gele pakken. De effecten van de ebola-uitbraak worden scherp neergezet. Dat is wat Marion heel mooi vindt: hoe je belangrijke maatschappelijke gebeurtenissen vertaald ziet in kunst.

OmniTalks podcast

Zo smelten de specialist en de persoon samen tot één Marion Koopmans. Zo leren we in de derde aflevering van de podcast ‘OmniTalks – Specialisten in de gezondheidszorg’ de mens achter de specialist kennen. Luister de aflevering met Marion, en de afleveringen met de andere specialisten, nu op alle bekende podcastkanalen zoals SoundCloud, Apple Podcasts and Spotify.

LEES MEER

Seizoen drie van OmniTalks: Specialisten in de gezondheidszorg

In ‘OmniTalks: specialisten in de gezondheidszorg’ spreken onze gezondheidscommunicatie-experts met drie specialisten uit de gezondheidzorg. Wat drijft je om je in te zetten voor de gezondheid van je medemens? En wie zijn ze op het moment dat ze hun doktersjas uitdoen?