Noa: “Dat verschilt heel erg per week. Er zijn weken dat ik tijd over heb en denk ‘ik had echt wel wat meer kunnen doen’. Andere weken loopt mijn agenda juist over en slokt het heel veel van mijn tijd op. Mijn werk écht loslaten, vind ik wel lastig. Dan kom ik toch weer terug bij dat teamplayerverhaal. Daardoor voel ik me snel bezwaard om ‘nee’ te zeggen als een collega ergens om vraagt. Om de grens tussen privé en werk beter te bewaken, heb ik nu wel mijn e-mail van mijn telefoon afgehaald. Dat had ik eerst niet, bovendien stonden mijn notificaties ook aan, en dan zat ik elke keer op mijn telefoon te kijken of ik niet iets belangrijks had gemist. Uiteindelijk zat ik dan om tien uur ’s avonds nog steeds mijn mail te lezen. Nog steeds vind ik het moeilijk om grenzen te stellen. Maar op een gegeven moment houd het op en moet ook ik ‘nee’ verkopen. Ik ben daar ook echt wel wat harder in geworden.”
Marly: “Ik denk ook dat het een kwestie is van goed plannen. Dat is iets wat je met de jaren leert. Naarmate je zelf de leiding hebt over projecten, gaat dat ook makkelijker. Je kunt dan makkelijker overzien wat er allemaal aankomt. Ikzelf probeer aan het begin van de week een grove weekindeling te maken, zodat ik overzicht heb en weet wat precies wanneer moet gebeuren. Natuurlijk komen er ook weleens andere dingen doorheen, zo gaat dat nou eenmaal. Maar door overzicht te creëren, kan ik mijn werk wel beter loslaten. Toen we nog elke dag op kantoor werkten, hielp het fietstochtje van kantoor in Amstelveen naar mijn huis in Amsterdam me ook wel om afstand te scheppen. Ik liet mijn werk dan immers letterlijk fysiek achter me. Nu probeer ik dat op andere manieren te doen. Bijvoorbeeld door als ik klaar ben al mijn werkspullen op te ruimen, zodat niks in mijn woning me meer aan werk herinnert. Ik zet ander soort muziek op, doe kaarsjes aan. Zo voel ik echt dat de werkdag is afgelopen.”
Nathalie: “Ik vind de work-life balance bij OPRG in essentie goed. Als je een hele drukke week hebt gehad, mag je uren compenseren bijvoorbeeld. Tijdens drukke periodes is de balans wat minder goed, maar daar staan meer rustige periodes tegenover. Dan kan je weer de tijd nemen om even wat meer tussen werk door te gaan sporten of iets anders te gaan doen. ’s Avonds zet ik mijn laptop uit en leg ik hem weg. Ik heb mijn mail wel op mijn telefoon, maar krijg geen notificaties. Wanneer ik op vakantie ben, haal ik mijn simkaart eruit. Dan ben ik er echt even niet. Ik denk dat dat heel belangrijk is. Omdat we heel veel ad hoc werk hebben, voelt het vaak alsof dingen direct moeten gebeuren. Dan stel ik mijzelf altijd de vragen: ‘Moet ik dit nu doen? Kan iemand anders het oppakken? Of kan het misschien ook morgen?’ Meestal blijkt het dan toch iets minder urgent.”
Joost: “Dit is het makkelijkste bureau qua werkdruk waar ik ooit heb gewerkt. Daarmee bedoel ik dat er heel goed rekening wordt gehouden met de hoeveelheid werkdruk die er op mensen wordt gelegd. Laten we zeggen dat mensen hier tot tachtig procent worden belast. Bij andere bureaus waar ik gewerkt heb, gaat dat er echt heel anders aan toe. Daar worden mensen vaak tot 110 of 120 procent belast. Natuurlijk wordt hier hard gewerkt, maar mensen worden niet over het randje geduwd. Laatst was er een discussie over je werktelefoon en of die ’s avonds uit kan. Wat mij betreft kan je gewoon bellen, dat maakt mij niet uit. Dat komt ook door dat hele work-life balance-verhaal. Als je thuis kunt werken, kun je ook overdag boodschappen doen bijvoorbeeld. Daar moet ook wat tegenover staan vind ik, dus als ik ’s avonds word gebeld: waarom niet?”