Luister nu de nieuwe podcast OmniTalks: Duurzaamheidsdenkers

10 november, 2023

Foto van Harmen Krul, Silvio Erkens, Suzanne Kröger en Tjeerd de Groot.

Hoe geef je als bedrijf je duurzaamheidsbeleid weer in politiek onrustige tijden? Deze vraag beantwoorden we in het nieuwe seizoen van onze podcast OmniTalks: Duurzaamheidsdenkers. Hierin spreken onze publicaffairsexperts met de mensen die aan de basis staan van het duurzaamheidsbeleid de komende jaren, namelijk huidige Kamerleden Suzanne Kröger (GroenLinks-Pvda), Silvio Erkens (D66), Harmen Krul (CDA) en Tjeerd de Groot (D66).

Aan de hand van 3 persoonlijke fragmenten, nummers of boeken, gaan we in gesprek: Wat zijn hun verwachtingen van het Nederlandse bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid? Wat kunnen bedrijven verwachten van de politiek? En welke rol is er weggelegd voor de wetenschap?

Aflevering 1 – Suzanne Kröger

Suzanne Kröger is Tweede Kamerlid voor GroenLinks en kandidaat voor GL/PvdA bij de verkiezingen van 22 november. Ze woonde jarenlang in Indonesië, waar ze werkte aan milieu en sociale projecten. Daarnaast werkte ze van 2006-2016 voor Greenpeace aan het verduurzamen van internationale handel en het beschermen van biodiversiteit en het klimaat. Sinds 2017 is ze met een korte onderbreking woordvoerder van onder meer klimaat en energie van GroenLinks in de Tweede Kamer. In aflevering 1 praat Jacques Bettelheim, Director Public Affairs bij Omnicom PR Group, met haar over haar visie, aan de hand van onder andere het nummer ‘Tweede Kamer’ van Sophie Straat en Goldband.

“We leven in een heel opmerkelijke tijd. Als het gaat om verduurzaming, zijn wetenschappers vandaag de dag radicaler dan politici en de meeste activisten. Alle wetenschappelijke rapporten benadrukken dat er nú actie moet worden ondernomen. Dat laat zien hoe ontzettend urgent de problematiek is.” – Suzanne Kröger

Aflevering 2 – Silvio Erkens

Silvio Erkens is sinds 2021 woordvoerder klimaat en energie van de VVD in de Tweede Kamer. Hij komt uit Limburg, omschrijft zichzelf als een gewone jongen en wil knokken om de energietransitie betaalbaar en simpel te houden. In aflevering 2 praat Eli Schim van der Loeff, Senior Public Affairs adviseur bij Omnicom PR Group, met hem over zijn visie aan de hand van onder andere het boek van Bill Gates: Hoe kunnen we een klimaatramp voorkomen?

Het Nederlands bedrijfsleven krijgt van mij een zes voor hun duurzaamheidsinspanningen. De ambities zijn er en ik zie dat onze bedrijven in de laatste 2,5 jaar hun mindset hebben veranderd: ze willen een stap zetten. Je ziet ironisch genoeg dat de overheid een struikelblok vormt. Bijvoorbeeld door de trage vergunningsverlening. Tegelijkertijd kunnen bedrijven niet alleen maar naar de overheid wijzen; ze hebben ook zelf de verantwoordelijkheid om met oplossingen te komen.” – Silvio Erkens
  • Aflevering 2 is uitgezonden op maandag 13 november om 11:00 op New Business Radio. Luister de aflevering terug op SoundCloudApple Podcasts en Spotify.

Aflevering 3 – Harmen Krul

Harmen Krul werd na het atheneum beroepsmilitair. Vervolgens was hij fractievoorzitter voor het CDA in de gemeenteraad van zijn woonplaats Den Helder. Op 7 februari 2023 werd hij geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer, waar hij zich onder meer bezighoudt met Defensie en Infrastructuur en Waterstaat. In aflevering 3 praat Jacques Bettelheim, Director Public Affairs bij Omnicom PR Group, met hem over jaartalfetisjisme, klimaatpraktivisten en zijn visie op de internationale rol van Nederland voor een duurzame wereld.

“Het Nederlandse bedrijfsleven moet koploper worden op het gebied van duurzaamheid. We moeten toe naar een groene economie, die aanjager wordt van bedrijvigheid. Zo’n economie levert veel kennis op, wat ook meteen een mooi nieuw exportproduct van Nederland kan worden.”  – Harmen Krul
  • Aflevering 3 is uitgezonden op donderdag 16 november 11:00 op New Business Radio. Luister de aflevering terug op SoundCloudApple Podcasts en Spotify.

Aflevering 4 – Tjeerd de Groot

Tjeerd de Groot realiseerde zich na zijn studies Bestuurskunde en Milieukunde dat de landbouwsector een sleutelrol speelt in schoon water, schone lucht en schone natuur. Op dit moment is de geboren Haarlemmer dan ook woordvoerder Landbouw en Natuur van D66 in de Tweede Kamer. In aflevering 4 praat Eli Schim van der Loeff, Senior Public Affairs adviseur bij Omnicom PR Group, met hem over zijn visie aan de hand van onder andere een handgeschreven brief van de schrijver J.J. Voskuil.

“Dat betekent dat we duidelijk moeten zijn tegen bedrijven die onduidelijk zijn over hun toekomst, zoals Tata Steel. D66 wil groen staal in Europa en Nederland. Daarom willen we in de wet opnemen dat er in 2030 geen kolen meer voor worden gebruikt. Als politiek gaan we daar alles voor doen, maar Tata moet ook investeren. Toen Rob Jetten de CEO van Tata belde, was deze niet boos maar blij met de duidelijkheid. We zijn als politiek verplicht om duidelijk te zijn tegen bedrijven zodat ze weten hoe het speelveld eruitziet en hun beslissingen daarop kunnen afstemmen.” – Tjeerd de Groot

LEES MEER

Onderzoek naar duurzame bedrijfsvoering: Zet de mens centraal

Uit onderzoek van ons zusterbureau Daggerwing blijkt dat duurzaamheidsinitiatieven volgens ruim 60% van de respondenten fundamenteel anders benaderd zouden moeten worden dan andere strategieën. Onze ESG-experts bespreken wat we hiervan moeten leren.

Een persoonlijk verhaal van viroloog Marion Koopmans

De specialist en de person smelten samen tot één Marion Koopmans in de derde aflevering van de podcast ‘OmniTalks – Specialisten in de gezondheidszorg’. Ontdek meer over haar gesprek met Daniëlle Friskes, Business Director Health and Biotech bij Omnicom PR Group: