In de schijnwerpers: Yuan Druijff voor een racismevrij land met Asian Raisins

4 april, 2023

Bij OPRG zetten sommige collega’s hun communicatie-expertise ook graag buiten hun dagelijkse werk in voor het goede doel. Een van hen is Yuan Druijff, die in haar vrije tijd zeer betrokken is bij het opzetten en activeren van campagnes van Asian Raisins in Nederland.

Wat is Asian Raisins en waarom ben je erbij betrokken geraakt?

De stichting Asian Raisins is een van de leidende organisaties in Nederland die racisme tegen Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen bestrijdt. We werken vanuit drie programma’s die onze kernactiviteiten weerspiegelen: Storytelling, Actie en Community. Door ons te richten op deze kernactiviteiten laten we de diversiteit zien binnen de Oost- en Zuidoost-Aziatische gemeenschappen in Nederland; voorkomen, detecteren en treden we op tegen racistische voorvallen; en creëren we een omgeving waarin mensen uit deze gemeenschappen elkaar kunnen ontmoeten. Wij streven naar een gelijkwaardig, representatief, inclusief en uiteindelijk racismevrij land.

Toen ik tijdens de covidpandemie studeerde en geen fysieke lessen kon volgen, zocht ik naar een andere manier om sociale contacten op te doen. Tegelijkertijd namen anti-Aziatisch geweld en haatmisdrijven aanzienlijk toe. Zowel in andere landen als hier in Nederland, wat ik moeilijk vond om te zien. Een vriendin deed toen vrijwilligerswerk voor Asian Raisins en introduceerde mij. Het doel van Asian Raisins sprak mij aan vanwege mijn achtergrond en daarom besloot ik me in te zetten.

Wat doe je in je rol voor Asian Raisins en hoe helpt je professionele communicatie-expertise je daarbij?

Ik ben begonnen als vrijwilliger op de PR-afdeling, maar na 6 maanden werd ik hoofd van de PR-afdeling bij Asian Raisins. In deze rol ben ik verantwoordelijk voor het behandelen van mediaverzoeken, het ontwikkelen van campagnes, het ontwikkelen van externe communicatiematerialen (bijv. persmateriaal, websiteteksten, flyers) en stakeholder management van externe relaties. De kennis die ik onder andere via OPRG heb opgedaan over PR en geïntegreerde communicatiestrategieën heeft mij geholpen de communicatieafdeling binnen Asian Raisins te versterken. Dit heeft een positieve invloed gehad op het vergroten van de zichtbaarheid van de stichting.

“De kennis die ik onder andere via OPRG heb opgedaan over PR en geïntegreerde communicatiestrategieën heeft mij geholpen de communicatieafdeling binnen Asian Raisins te versterken.”

Yuan Druijff

Wat heb je geleerd dankzij je rol en betrokkenheid bij Asian Raisins?

Er zijn veel dingen die ik heb geleerd dankzij mijn betrokkenheid bij Asian Raisins, maar ik zal de belangrijkste noemen. Persoonlijk heb ik veel geleerd over mijn identiteit als Oost-Aziatische vrouw in Nederland en de verschillende manieren waarop mensen racisme ervaren. Dat varieert van institutioneel racisme, zoals het niet betrokken worden bij beleidsvorming, tot casual racisme zoals het horen van genormaliseerde racistische grappen en opmerkingen (d.w.z. ‘grappen’ over je uiterlijk, het racistische verjaardagsliedje Hanky Panky Shanghai). Professioneel gezien leerde ik over het belang van en de manier waarop je sterke partnerschappen opbouwt, en waar je rekening mee moet houden bij het opzetten van een antiracismecampagne, zoals de soms tegenstrijdige doelgroepen die je moet bereiken, hoe je vrijwilligers mobiliseert, en het zorgvuldig kiezen waaraan je je tijd besteedt.

Yuans tip voor anderen:

Actie ondernemen is empowering en zorgt voor verandering. Verdiep jezelf en informeer anderen over anti-Oost- en Zuidoost-Aziatisch racisme om een omgeving zonder stereotypen te creëren, en om racistische voorvallen te kunnen voorkomen of erop te kunnen handelen. Zo komen we dichter bij een representatief, inclusief en racismevrij land.

LEES MEER