Met welke (kamer)muziek vier je als politicus het behalen van een zetel?

18 maart, 2021

OmniTalk-muziek-bij-zetelwinst

Wat doet een beetje Kamerkandidaat bij het behalen van een zetel in de Tweede Kamer? Die viert feest. Coronaproof. En daar hoort natuurlijk muziek bij. Wat draaien de Kamerkandidaten die we aan het woord lieten in de podcastserie OmniTalks en die mogen aanschuiven of blijven in de Kamer?

De publicaffairsexperts van Omnicom PR Group gingen in de aanloop naar de verkiezingen in gesprek met zes Kamerkandidaten. Voor de helft van deze zes is het duidelijk dat ze weer in de Kamer komen. Zohair El Yassini (nummer 15 VVD), Hans Vijlbrief (nummer 12 D66) en Mustafa Amhaouch (nummer 15 CDA) zagen allen hun partij genoeg zetels halen voor hun persoonlijke Kamerlidmaatschap.

Maar April Ranshuijsen (nummer 11 GroenLinks), Eppo Bruins (nummer 7 ChristenUnie) en Charlotte Brand (nummer 15, PvdA) zijn afhankelijk van voorkeursstemmen en een eventuele kabinetsdeelname van hun partij om alsnog in de Kamer te komen. Er is nóg een mogelijkheid om later in de Kamer plaats te nemen. Gedurende de komende regeerperiode zullen er namelijk ongetwijfeld Kamerleden om uiteenlopende redenen verdwijnen van het Haagse toneel, waardoor het eerstvolgende lid op de lijst doorschuift naar de Kamer. 

Van depressief naar zin om te doen: ‘Reload’ van Sebastian Ingrosso

Bij Zohair El Yassini staat het nummer ‘Reload’ van Sebastian Ingrosso waarschijnlijk op repeat na het VVD-succes bij de verkiezingen. Toen hij de song voor het eerst hoorde, stond de huidige nummer 15 van de VVD op een kruispunt in zijn leven. “Ik woog 150 kilo en voelde me soms zo lamlendig en depressief dat ik liever in bed wilde blijven. Maar dit nummer zorgde dat ik toch opstond, mijn leven zelfs omgooide en ervoor zorgde dat ik de man werd die ik nu ben.”

Kippenvel door te kiezen: ‘Solsbury Hill’ van Peter Gabriel

Hans Vijlbrief viert het enorme succes van D66 met ‘Solsbury Hill’ van zijn muziekheld Peter Gabriel.  Gabriel was als extravagante leadzanger van rockband Genesis hard op weg net zo populair te worden als Mick Jagger en Paul McCartney, maar geplaagd door podiumvrees koos hij voor zichzelf. “’I was feeling part of the scenery, I walked right out of the machinery,” zong hij toen ik hem als 14-jarige voor het eerst zag optreden; in de Jaap Edenhal. Ik hou van mensen die durven kiezen.”

De trots van een vader: ‘Father and Friend’ van Alain Clark

En uit de speakers van Mustafa Amhaouch – die ondanks het verlies van het CDA waarschijnlijk toch in de Kamer blijft – klink ‘Eye of the Tiger’ van Survivor. Direct gevolgd door ‘Father and Friend’ van Alain Clark. “Als ik dat nummer hoor, denk ik aan de wijze lessen van mijn vader, die in 2014 overleed. Maar ook aan zijn jasjes die in de kast bij mijn moeder hingen en vol bleken te zitten met krantenknipsels van mij. Maar bij dit nummer denk ik ook aan onze drie ongelooflijk sportieve kinderen en mijn vrouw Nadia. Ook dát is trots.”

Niet klein maken maar aanpakken: ‘Let It happen’ van Tame Impala

Minder vrolijk zal Charlotte Brand (PvdA) zijn. Haar beoogde feestnummer ‘Let it happen’ van Tame Impala betekent voor haar ook hoeveel je zelf kunt. “Dat iedereen kracht in zich heeft en doorzettingsvermogen. Dat je soms even afstand moet nemen, maar je je niet klein moet laten maken – vrouwen zijn daar goed in – en juist aanpakken. Ook in de politiek.”

Lef en moed voor straks: ’Courageous’ van Casting Crowns

Ook voor Eppo Bruins wordt het dus lastig om – weer namens ChristenUnie – plaats te nemen in de Kamer. Mocht dat toch gebeuren, dan zet hij ‘Courageous’ op van Casting Crowns, een christelijke rockgroep uit de VS. “Dit nummer gaat over moedige mensen en durf. Die hebben we in de politiek nodig. We moeten straks, zodra het coronavirus is beteugeld, de economie weer opbouwen.”

En mocht April Ranshuijsen namens GroenLinks alsnog haar debuut maken in de Kamer, dan swipet ze direct naar haar eigen Spotify-playlist. Die zet ze ook altijd op voor een belangrijke hockeywedstrijd. “Een playlist met veel uptempo muziek en daar zit van alles tussen.” Van Mr. Jones (Counting Crows) tot Magnificent (Elbow), maar als wij er dan eentje mogen uitkiezen: ‘It’s Raining Men’ van The Weather Girls.

Op 31 maart 2021 weten we helemaal zeker welke 150 volksvertegenwoordigers hun (hernieuwde) Kamerlidmaatschap mogen vieren met hun favoriete muziek. Dan worden alle Tweede Kamerleden officieel geïnstalleerd. Wil jij of jouw organisatie in contact komen met (een van) hen en spreken over jouw belang? Neem dan contact op met onze Director Public Affairs, Jacques Bettelheim: [email protected].

lees meer

There is music in the air!

Om alvast een goede start te maken met nieuwe, frisse energie stelden we bij Omnicom PR Group voor 2021 een playlist samen met alle songs die ons positieve vibes gaven in het toch merkwaardige jaar 2020: The Omnicom PR Groove.