Favoriete teksten en citaten van Kamerkandidaten in podcastserie OmniTalks

8 maart, 2021

In de campagne rond de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart gaat het vooral om opinies, standpunten, visies en plannen. De ene partij bepleit een grote reset na corona, de andere vindt iedere cent die naar klimaatregelen gaat zonde van het geld. Partij A wil de duur van de WW terugbrengen, partij B noemt dat asociaal.

Kortom: politieke meningen genoeg. Maar wie zijn eigenlijk die mensen achter die meningen? Wie is nou die man of vrouw op wie ik stem? Wat drijft hem of haar? Waar wil hij of zij naartoe? En wat wil hij of zij als politicus achterlaten? Die kanten blijven nog te vaak onderbelicht. Communicatieadviesbureau Omnicom PR Group en New Business Radio bedachten en maakten een podcastreeks om net even dat andere verhaal achter de politicus bloot te leggen. In OmniTalks komen kandidaat-Kamerleden van zes partijen aan het woord, namelijk staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief (D66), huidige Kamerleden Zohair El Yassini (VVD), Mustafa Amhaouch (CDA) en Eppo Bruins (ChristenUnie) en de kandidaat-Kamerleden April Ranshuijsen (GroenLinks) en Charlotte Brand (PvdA). Ze worden geïnterviewd over hun achtergrond, hun ervaring en hun politieke ambities, steeds aan de hand van door henzelf gekozen fragmenten en citaten.

Dat levert mooie en persoonlijke radio op. ‘Wat ontzettend leuk; heel wat anders dan over beleid praten’, was een veelgehoorde uitspraak van de geïnterviewde politici. Kandidaat-Kamerlid April Ranshuijsen (GroenLinks), die sinds haar jeugd aan een progressieve spierziekte lijdt en daardoor in een rolstoel zit, koos voor de uitspraak ‘Kracht komt niet voort uit fysieke vermogens, ze komt voort uit een ontembare wil’ van Mahatma Gandhi. Huidig Kamerlid Zohair El Yassini ging voor de speech van Amerikaans president Theodore Roosevelt: the man in the arena. Kritiek leveren is makkelijk, verantwoordelijkheid nemen niet. Mustafa Amhaouch, die voor het CDA in de Kamer zit, haalt veel inspiratie uit de boeken van PSV-directeur Toon Gerbrands: politiek is topsport. Zittend Kamerlid Eppo Bruins (ChristenUnie) vertelt aan de hand van het nummer City on a hill van de christelijke rockband Casting Crowns wat geloof voor hem betekent in relatie tot politiek. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) was pas negen toen Hans Wiegel Joop den Uyl in een verkiezingsdebat van ‘sinterklaasgedrag’ beschuldigde; een debat dat hem politiek vormde. Kandidaat-Kamerlid Charlotte Brand bracht het werk mee van Charlotte Salomon, een Joods-Duitse kunstenares die voor haar dood in Auschwitz misère omzette naar kunst die tot op de dag van vandaag mensen raakt.

“Wat ontzettend leuk; heel wat anders dan over beleid praten.”

Omnicom PR Group is een internationaal communicatieadviesbureau, dat zijn klanten – nationale en internationale bedrijven, ngo’s en overheden – helpt bij het aangaan van de dialoog met politiek en overheid, stakeholders en media. New Business Radio, dé nieuwe zakenzender van Nederland, doet vanaf het Mediapark in Hilversum 24 uur per dag en 7 dagen per week verslag van bijzonder ondernemerschap.

De uitzendingen zijn op de volgende momenten via New Business Radio te volgen. Na publicatie verschijnen ze in podcastvorm op https://www.newbusinessradio.nl/luister. De afleveringen zijn daarnaast te beluisteren op alle bekende podcastkanalen zoals SoundCloud, Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify. Dit zijn de uitzendmomenten:

  • April Ranshuijsen (GroenLinks) – Maandag 8 maart tussen 14.00 – 15.00
  • Zohair El Yassini (VVD) – Dinsdag 9 maart tussen 17.00 – 18.00
  • Eppo Bruins (ChristenUnie) – Woensdag 10 maart tussen 17.00 -18.00
  • Hans Vijlbrief (D66) – Donderdag 11 maart tussen 16.00 -17.00
  • Mustafa Amhaouch (CDA) – Maandag 15 maart tussen 14.00 -15.00
  • Charlotte Brand (PvdA) – Dinsdag 16 maart tussen 15.00 -16.00