Alles op de werkvloer valt of staat bij verbinding, maar hoe doe je dat in de nieuwe manier van werken?

3 december, 2021

Head-of-People-&-Culture-Charlotte-Jacobs-Hoffman

Charlotte Jacobs-Hoffman | Head of People & Culture

December 3, 2021

De nieuwe (gedeeltelijke) lockdown, afgekondigd door ons demissionair kabinet, zet mij flink aan het denken. Vooral aan de inmiddels meer dan anderhalf jaar die achter ons ligt. Deze afgelopen twintig pandemiemaanden hebben ons bureau flink op z’n kop gezet. Maar niet altijd in negatieve zin, vind ik.

Zo stapten we in korte tijd bijna massaal over op een hybride manier van werken. Daarmee lieten onze medewerkers meer dan ooit zien hoe veranderingsgezind ze eigenlijk zijn. Het ene deel van de tijd werk je dan vanuit huis of een andere plek, en de rest van je werk verricht je vanuit kantoor. Het klinkt misschien makkelijker dan het is, want we hebben gezien dat de ervaringen heel erg verschillen per persoon.

Echte mensen zonder scherm

Natuurlijk zijn er genoeg medewerkers die lachend weten te switchen. Met energie en gevoel voor innovatie gaat deze groep meestal aan de slag met de nieuwe werkelijkheid. Toch blijft er bij een fiks aantal medewerkers juist erg veel behoefte aan contact en interactie. Met echte mensen, zonder scherm of telefoon ertussen. Niet voor niets sparren we het liefst live en dat geldt ook voor het beleggen van een creatieve brainstorm. Veel fijner.

De mogelijkheid om ‘live’ collega’s te zien en bij te praten, maar ook het uitvoeren van werkzaamheden die je beter op kantoor kunt doen, zien we dan als belangrijkste redenen om weer naar kantoor te gaan. Maar natuurlijk biedt het ook de mogelijkheid om – al is het maar heel even – in een totaal andere omgeving te zijn dan alleen maar thuis waar de muren soms bijna op je afkomen.  

Werkplekken op inschrijving

Daarom kiezen we er bij Omnicom PR Group NL (OPRG) voor om altijd een aantal werkplekken beschikbaar te hebben op kantoor. Weliswaar op inschrijving en met een maximum, zodat de nodige maatregelen in acht kunnen worden genomen om iedereen veilig te laten werken. Je legt zo de autonomie en dus de beslissing terug bij de werknemer, waardoor je bij je mensen het begrip voor, maar zeker ook de verbondenheid met, de organisatie vergroot.

Digitaal kerstdiner met foute hitjes

Maar hoe hou je de teamverbinding binnen je organisatie in stand als we, zoals nu, zo vaak op afstand werken? Daarvoor bedachten we vanuit OPRG een aantal activiteiten die vrij succesvol bleken. Neem de informele ’Walk through the park’ (letterlijk) die we organiseerden. Inclusief lunch met een willekeurige collega waarbij je dan bij toeval ook andere collega’s kon treffen. Of een digitale teambuildingactiviteit waarbij we in teams allerlei vragen (denk aan ‘ranking the colleagues’) moesten oplossen, wat tot veel lachen en gekke foto’s in de groepsapp leidde.

Maar het allerleukste event – vond ik dan – was toch wel het jaarlijkse kerstdiner. Digitaal, maar toch in drie gangen (die collega’s slechts thuis hoefden op te warmen), plus bingo-avond, aangekleed met het afspelen van menig fout hitje. En niet alleen de collega’s werden tijdens dit samenzijn in het zonnetje gezet, maar ook onze partners of huisgenoten. In het nieuwe normaal zijn uiteindelijk vooral zij de ‘collega’s’ die onze medewerkers 24/7 om zich heen zien.

Continue veranderingen op de werkvloer

Verbondenheid houden met je organisatie en elkaar blijft het allerbelangrijkste aspect op de werkvloer. Vooral nu. Veranderingen zijn er continu. Sterker; ze nemen eigenlijk alleen maar toe. De kunst is hoe je met die veranderingen weet om te gaan; een waanzinnige uitdaging binnen ons vakgebied.

5x hybride werken volgens Omnicom PR Group NL

Hoe houd je iedereen betrokken en zorg je voor verbondenheid met zoveel veranderingen? We vertrouwen bij OPRG op deze vijf inzichten over hybride werken:

  1. Zorg voor continue communicatiestromen; alle informatie moet beschikbaar en terug te vinden zijn.
  2. Wekelijkse korte teambijeenkomsten zorgen ervoor dat iedereen net even meer van elkaar weet wat er speelt.
  3. Wissel bellen, digitale meetings en live meetings met elkaar af, geef collega’s eigenaarschap over de locatie waar ze gaan werken.
  4. Sparren en het organiseren van creatieve & complexe bijeenkomsten doe je bij voorkeur toch gewoon live.
  5. En zoek elkaar – als er emoties bij betrokken zijn – op en ruim er genoeg tijd en aandacht voor in.  

Wil jij meer weten over hoe we bij OPRG omgaan met hybride werken? Of ben je op zoek naar een bureau dat het interne veranderingstraject kan begeleiden? Neem dan contact met ons op, voor een ouderwets telefoontje, MS Teams meeting of een koffie-afspraak op anderhalve meter. Wat jij wil!

mobiel-terugbel-icoon-paars

Neem contact met ons op voor een telefoongesprek, een MS Teams meeting of een koffie-afspraak.

LEES MEER

employee-engagement-hoe-houd-je-medewerkers-digitaal-betrokken

Coronacommunicatie #3: hoe houd je medewerkers (digitaal) betrokken?

Face-to-facecommunicatie is doorgaans erg belangrijk voor het gevoel van saamhorigheid en loyaliteit. Voor veel mensen is de werkplek en de omgang met collega’s een groot onderdeel van hun identiteit. Dat valt nu tijdelijk weg door het thuiswerken. Er zijn verschillende digitale tools en apps om dit op te vangen.