Samen strijden tegen covid-19 voor het hoogste goed: ieders gezondheid

12 juni, 2020

Daniëlle Friskes | Business Director Health and Wellness & Partner

June 12, 2020

strategische-communicatie-samen-strijden-tegen-covid-19-voor-het-hoogste-goed-ieders-gezondheid

Farmaceuten en medische-technologiebedrijven vormen de voorhoede in de strijd tegen covid-19. Ze zijn belangrijk in deze moeilijke tijd. Zowel op het gebied van het faciliteren van testen, het beschikbaar stellen van apparatuur als het ontwikkelen van een vaccin.

CEO Vasant Narasimham van Novartis riep tijdens de Financial Times Dialogue Global Boardroom sessie ‘After Covid-19, reshaping the future of public health’ de branche op om nu en in de toekomst te laten zien dat ze er daadwerkelijk zijn om mensenlevens te redden. That they really care.

Maar nemen deze medische bedrijven hun verantwoordelijkheid serieus, tonen ze leiderschap, en pakken zij dit momentum om hun reputatie te verbeteren en gezamenlijk te strijden voor het hoogste goed: ieders gezondheid? Een analyse.

Samen opereren zonder winstoogmerk

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn wereldwijd zeventig vaccins tegen het nieuwe coronavirus in ontwikkeling. Opvallend daarbij zijn de nieuwe partnerschappen die zijn ontstaan. Zo hebben twee van de grootste vaccinbedrijven, Sanofi & GSK, de krachten gebundeld, gaan Pfizer & BioNTech een samenwerking aan en zijn AstraZeneca & de universiteit van Oxford overeengekomen om zonder winstoogmerk samen te opereren voor de duur van de pandemie, waarbij alleen de kosten van productie en distributie worden gedekt.

Laten we hopen dat deze samenwerkingen een belangrijke schakel in de strijd tegen pandemieën zullen zijn, voor nu en in de toekomst. En dat winstoogmerk niet de enige reden is om massaal te investeren in een levensreddend middel of techniek.

Grenzen binnen gezondheidszorg verleggen

Met dank aan vele betrokken medewerkers is het ontwikkelingsproces van een vaccin tegen Covid-19 al in een vergevorderd stadium. Het eerste vaccin wordt dit jaar op de markt verwacht. Wetende dat het volledige ontwikkeltraject van een geneesmiddel, inclusief onderzoek naar veiligheid, effectiviteit en markttoelating, normaal vele jaren duurt, is dit een topprestatie van de sector.

Grenzen binnen gezondheidszorg worden nu daadwerkelijk verlegd. En niet alleen als het aankomt op de ontwikkeling van een vaccin. Laten we ervoor pleiten dat de saamhorigheid, die tijdens deze pandemie is ontstaan tussen zorg en bedrijfsleven, oprecht wordt voortgezet.

Beschikbaarheid voor iedereen

De belangen zijn groot. De mensen die als eerste zich kunnen inenten hebben daar hoogstwaarschijnlijk economisch voordeel bij. Het is dan ook niet gek dat overheden investeren in de ontwikkeling van een vaccin. In ruil daarvoor worden afspraken gemaakt over de beschikbaarheid. De Amerikanen zijn daarin daadkrachtiger dan de EU die geen gemeenschappelijk beleid heeft inzake gezondheidszorg. De EU-lidstaten hebben ook geen agentschap dat met hulp van grote budgetten afspraken maken met de farmaceutische industrie. Ditzelfde geldt voor ontwikkelingslanden, die vrezen achter aan de rij te staan bij de verdeling van vaccins.

Het idee van de WHO om een patentpool op te stellen, waarbij patenten op een covid-vaccin worden afgestaan aan andere fabrikanten om de productie van een effectief middel te versnellen, is meer dan nobel. Het is dé verantwoordelijkheid van de publieke en private partijen die samen strijden voor het gezamenlijk belang, het hoogste goed – ieders gezondheid. Laten we erop blijven vertrouwen dat zij volgens moreel kompas handelen.


Photo by Gustavo Fring from Pexels.