Persbericht: Nieuw multinationaal onderzoek naar gezondheidsgelijkheid – een oproep tot actie

12 september, 2023

6 van de 10 respondenten wereldwijd ervaart discriminatie binnen de gezondheidszorg en bijna 80% heeft weinig vertrouwen in het gezondheidszorgsysteem.

Amstelveen, 12 september 2023 – In een nieuw rapport over wereldwijde gezondheidsgelijkheid dat vandaag is uitgebracht door Omnicom PR Group (OPRG), wordt vastgesteld dat er een gebrek is aan vertrouwen in het gezondheidszorgstelsel onder niet-witte, LGBTQIA+ en immigrantengemeenschappen. Daarbij geeft een duidelijke meerderheid aan zich gediscrimineerd te voelen als zij gebruik willen maken van de gezondheidszorg. Hoewel Nederland geen land is waarvoor het gezondheidszorgsysteem is beoordeeld, bieden de resultaten van dit rapport relevante en inzichtelijke resultaten waarmee we rekening houden bij het werk dat we met onze Europese cliënten doen.

The Intersection of Health Equity in Communities & Business Strategy: A Call to Action is een uitgebreid onderzoek naar hoe ruim 6000 mensen uit diverse gemeenschappen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje de toegang tot de gezondheidszorg ervaren. Het rapport maakt deel uit van een initiatief vanuit OPRG dat in 2022 werd gelanceerd om leiders uit het bedrijfsleven en de gemeenschap te betrekken bij het aanpakken van gezondheidsachterstanden.

Schrijnende trends en belangrijke inzichten

62% van de respondenten geeft aan zich gediscrimineerd te voelen bij het gebruik maken van de gezondheidszorg. Daarnaast geeft 77% aan geen vertrouwen te hebben in het zorgsysteem. 4 op de 10 ondervraagden zoeken dan ook informatie over hun welzijn op bij niet-zorgverleners, maar liefst 70% doet dat online. De gegevens laten ook zien dat discriminatie, gebrek aan vertrouwen in de gezondheidszorg en de digitale kloof meer voorkomt bij niet-witte, LGBTQIA+ en immigrantengemeenschappen.

Ons onderzoek naar verschillende gemeenschappen brengt schrijnende trends en belangrijke inzichten aan het licht die anderen helpen begrijpen hoe uitdagend de situatie van deze mensen is welke achterstanden zij ervaren”, zegt Paul George, Global Health Lead bij Omnicom PR Group (OPRG). “Het rapport geeft weer hoe groot de omvang van de wereldwijde problemen is en toont de uitdagingen waarmee specifieke gemeenschappen en landen te maken hebben. Deze resultaten kunnen bijdragen aan belangrijke initiatieven rondom de gezondheidszorg, academische opleidingen en bedrijfsstrategieën die gelijke gezondheidszorg bevorderen.”

Meest opvallende resultaten

Een aantal opvallende resultaten uit het volledige rapport:

  • Amerikaanse ondervraagden meldden 13% meer ervaringen met discriminatie in de gezondheidszorg dan ondervraagden uit Duitsland, en maar liefst 43% meer in vergelijking met hun Britse medemens. Expliciete discriminatie was het meest uitgesproken bij personen met een handicap (90%), inheemse Amerikanen (89%), zwarte Amerikanen (87%) en de LBGTQAI+ gemeenschap (86%).
  • Met 84% overtreft Spanje de VS, het VK en Duitsland in het percentage respondenten dat een gebrek aan vertrouwen in het gezondheidszorgsysteem meldt. Bovendien tonen gegevens aan dat, hoewel de Roma-gemeenschap toegang heeft tot andere bronnen buiten de gezondheidszorg, het een uitdaging blijft om hen naar de spreekkamer te krijgen.
  • In Duitsland hebben immigranten en vluchtelingen bijna twee keer zoveel kans om het vertrouwen in een zorgverlener te verliezen vanwege onbegrip van achtergrond en cultuur.

Oneerlijk én vermijdbaar

We weten natuurlijk al langer dat de gezondheidszorg niet voor iedereen goed toegankelijk is. Het is daarom erg waardevol om te zien op welke schaal deze ongelijkheid plaatsvindt en hoe de gezondheidszorg en alle bijkomende barrières door verschillende groepen worden ervaren”, licht Daniëlle Friskes, Healthcare Business Director bij Omnicom PR Group Nederland (OPRG NL), toe. “Gezondheidsongelijkheid is niet alleen oneerlijk en onaanvaardbaar, maar ook vermijdbaar. De onderliggende problemen zijn bekend en de technologieën en interventies om mensen te ondersteunen zijn beschikbaar. Maar zoals de resultaten laten zien, moeten deze gecombineerd worden met de juiste communicatiemiddelen in de juiste taal en op de juiste toon. Zo kan je iedereen bereiken ongeacht iemands ras, etniciteit, immigratiestatus, of welke LGBTQIA+ letter dan ook hen representeert.”

LEES MEER